Ramadan en medicijngebruik – Apotheek Nieuwe Houthaven – Amsterdam

Welkom bij

Aan de cliënten van Apotheek Nieuwe Houthaven

APOTHEEK NIEUWE HOUTHAVEN WORDT SERVICEPUNT SPAARNDAMMER APOTHEEK

Geachte heer/mevrouw,
Hierbij willen wij u informeren over een verandering met ingang van 1 oktober aanstaande.

Uiteraard wordt het zeer gewaardeerd dat u uw medicijnen door ons laat verzorgen. Ook in de toekomst willen wij u graag van dienst blijven. Vanaf 1 oktober wordt uw apotheek overgenomen door de Spaarndammer Apotheek en wordt deze een servicepunt van de Spaarndammer Apotheek.

Wat betekent dit voor u?
In de praktijk zult u weinig merken van deze verandering. Wij blijven op werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur, met een lunchpauze van 13.00 tot 14.00 uur waarin wij gesloten zijn. Aan de balie kunt u tijdens openingsuren uw medicijnen ophalen zoals u gewend was. Echter, u kunt niet meer een recept inleveren en de medicijnen direct mee naar huis nemen. De medicijnen worden klaargemaakt en gecontroleerd in de Spaarndammer Apotheek en de volgende ochtend naar het servicepunt gebracht, waar u ze kunt afhalen. Als u uw medicijnen toch direct wilt meenemen, kunt u het recept zelf inleveren bij de Spaarndammer Apotheek of het daarnaar toe laten sturen en het daar dezelfde dag afhalen. Ook is er de mogelijkheid om de medicijnen, indien nodig dezelfde dag, thuis laten bezorgen. Daarnaast blijft de kluisjesautomaat 24/7 beschikbaar om af te halen. Voor zelfzorgmedicijnen en -adviezen en andere handverkoopproducten kunt u straks nog steeds terecht bij het servicepunt. Onze zeer ervaren en gekwalificeerde assistente Rwida Mohamed blijft uw vertrouwde gezicht aan de balie en zij zal u graag van dienst zijn. De verandering betekent dat wij helaas afscheid moeten nemen van de apotheker en de tweede assistente. Joep Giesen, de apotheker van de Spaarndammer Apotheek, zal vanaf 1 oktober ook uw apotheker zijn.
Uiteraard hebben wij deze verandering ook besproken met de huisartsen van het gezondheidscentrum en zijn zij op de hoogte van de aangepaste werkwijze. De prikpoli in de apotheek blijft geopend op de bekende dagen en tijden.
Heeft u nog vragen?

Wij hopen u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd. Als u toch nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de balies van Apotheek Nieuwe Houthaven en de Spaarndammer Apotheek (Spaarndammerstraat 59, 1013 TA Amsterdam) of telefonisch: 020-8202021 (Apotheek Nieuwe Houthaven) of 020-6829454 (Spaarndammer Apotheek).

Tel: 020 – 820 20 21
Fax: 020 – 820 20 26
E-mail: info@apotheeknieuwehouthaven.nl

Maatregelen in verband met het Coronavirus

  • In de apotheek zijn er maatregelen genomen i.v.m. het Covid-19 virus. Maximaal 2 mensen tegelijk in de apotheek en houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen!
  • Zorg dat uw arts/specialist het recept elektronisch aanlevert! Papieren recepten worden niet verwerkt.
  • Patiënten met klachten (hoesten, benauwdheid of koorts) dienen NIET naar de apotheek te komen, maar iemand anders te sturen of neem per mail / telefonisch contact op met de apotheek!
  • Indien u voor een medicijn moet betalen deze contactloos per pin betalen.

Ramadan en medicijngebruik

Medicijnen aanpassen tijdens de ramadan

Als u vast, is het lastig om uw medicijnen op de juiste momenten in te nemen. Zeker wanneer u gewend bent dit bij elke maaltijd te doen. Bovendien kan uw lichaam anders reageren op medicijnen, ook als u ze op gewone tijden inneemt. Dat komt doordat u anders eet en slaapt. Een voorbeeld: bij sommige medicijnen is het advies om ze met wat eten in te nemen. Inname op nuchtere (lege) maag kan ertoe leiden dat u (meer) last krijgt van bijwerkingen, zoals maag- en darmklachten.

Uw apotheker kan uw medicijnen aanpassen aan het vasten. Hij kan bijvoorbeeld tijdelijk:

  • medicijnen geven die langer werken, zodat eenmaal daags innemen tussen zonsondergang en zonsopgang voldoende is;
  • de dosis van uw medicijn aanpassen. Dit is soms nodig omdat een medicijn sterker kan werken, als u minder eet;
  • advies geven over innamemomenten. Bijvoorbeeld als u gewend bent een medicijn bij het ontbijt of een half uur voor de maaltijd in te nemen.

Wat voor u de beste oplossing is, hangt af van uw ziekte, de medicijnen die u gebruikt, hoe gezond u bent en wat u zelf wilt. Overleg enkele weken vóór de ramadan met uw apotheker. Dan kunt u goed voorbereid beginnen.

Mocht u tijdens de ramadan gezondheidsklachten krijgen, overleg dan in elk geval met uw apotheker of arts.

Ramadan en diabetesmedicatie

Diabetespatiënten die meedoen aan de ramadan, lopen kans dat hun bloedsuiker ontregeld raakt. Dit komt door de veranderingen in het dagritme, het aantal maaltijden en het vette en zoete eten. Bent u diabetespatiënt en doet u mee aan de ramadan? Neem enkele weken voor de start van de ramadan contact op met uw apotheker. Hij kan helpen uw medicijngebruik aan te passen.

De apotheker kan u – eventueel in overleg met uw arts – bijvoorbeeld:

  • een aangepast innameschema geven voor uw tabletten;
  • andere insuline geven, die langer werkt. Dan hoeft u deze minder vaak te spuiten;
  • advies geven over extra controle van uw bloedsuiker en het aanpassen van de hoeveelheid insuline.

Ramadan en dieet

Volgt u een dieet? Dan kan het zoete en vette eten op ongewone tijden tijdens de ramadan onprettig of zelfs ongezond zijn. Overleg met uw apotheker, huisarts of diëtist hoe u uw dieet kunt aanpassen.

Tips:

  • Begin de dag met een grote maaltijd.
  • Eet ’s avonds niet te veel en te zwaar.
  • Probeer tussen zonsondergang en zonsopgang veel te drinken, bijvoorbeeld water, thee of vruchtensap.

Vasten niet altijd verplicht

De koran geeft aan dat sommige groepen moslims niet hoeven te vasten tijdens de ramadan. De vrijstelling kan definitief zijn of tijdelijk.

Definitieve vrijstelling geldt voor:

  • kinderen tot de puberteit;
  • ouderen die te zwak zijn om te vasten;
  • mensen met een chronische ziekte die elke dag een paar keer medicijnen moeten gebruiken;
  • mensen met dementie;
  • mensen met een verstandelijke beperking;
  • mensen met een psychiatrische ziekte.

Tijdelijke vrijstelling geldt voor:

  • vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven;
  • mensen die tijdelijk ziek zijn;
  • mensen die op reis zijn;
  • mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren.

Bij tijdelijke vrijstelling moet u het vasten later inhalen. Bij definitieve vrijstelling kunt u op een andere manier iets voor het geloof doen door geld of eten aan arme mensen te geven.

Filmpje ramadan in het Arabisch

Bron: apotheek.nl